PORTVINS HISTORIE

En romersk provins herfra kommer navnene som Oporto, Douro fra.

I 8. århundrede besat af Maurerne.

I 9. århundrede blev byen Oporto befriet og opbygget på ny. Portugals officielle historie regnes fra 1109.

I 1147 blev Lissabon erobret af Maurerne med hjælp fra engelske,
tyske og hollandske tropper.

I 1249 faldt byen Faro i syd og Portugal fik omtrent den størrelse som landet har i dag.

I 1400 frem til 1580 blev Portugal en stormagt, Brasilien, Fjernøsten og mange andre steder kom under Portugals herredømme.

I 1580 blev kongen dræbt under et slag mod Maurerne. Den spanske konge tog Portugal ind under den spanske trone. England og Holland overtog Brasilien og Fjernøsten.

I 1638 blev det ældste portvinshus grundlagt af tyske Christiano Kopke.

I 1640 blev Portugal igen selvstændig. De kom ind under engelsk beskyttelse mod Spanien og Frankrig.

I 1667 blev Frankrig og England igen uvenner. Høje franske toldafgifter. Engelsk forbud mod import af fransk vin. Engelske købmænd begyndte at købe vin fra Portugal. RED PORTUGAL kaldte de vinen. Men vinen kunne ikke klare sejlturen til England, den eftergærede.

I 1678 begyndte de at undersøge Dourodalen for vin. Det fortælles at to sønner af en engelsk købmand, tog ind i Dourodalen for at finde vin. De kom til et kloster i byen Lamego. De blev så begejstrede for den vin munkene lavede, at de opkøbte alt den vin de kunne og sendte vinen til England. For at vinen kunne klare rejsen til England, kom de brandy i vinen.

I tiden 1670 til 1700 begyndte de første huse alle med britiske aner at dukke op. Warre’s 1670, Croft 1678, Quarles Harris 1680, Taylor’s 1692.

I 1703 underskrev Kong Pedro en handelsaftale med Lord Methuen. Englænderne fik deres egen konsul, dommere og love. De byggede handelshuse, de kaldes Factory Houses. Der lå et hus i Oporto og et i Lissabon. Kun huset i Oporto er tilbage og det bliver i dag brugt, som klub for portvinsfirmaerne. Det var i denne periode portvinen for alvor blev kendt.

I 1720 den første kendte håndbog i vindyrkning, her blev tilsat 3gallons brandy (13½  liter) til et fad port.

I 1730 var der overproduktion. Man hælde solbærsaft, hyldebærsaft, sirup og andre gode sager i vinen, selv vin fra Spanien blev udskibet som vin fra Oporto.

I 1756 satte Markisen af Pombal, der var statsminister en stopper for dette. Han oprettede Det kongelige Vinkompani. Dette monopol opkøbte al vin fra Douro, fastsatte minimumspriser. Det blev en forløber for Portvinsinstituttet, de regulerede alt der havde med portvin at gøre. Pombals lovgivning omfatter 53 artikler og dekreter. Inspektører rejste rundt i Dourodalen, hvor de med store granitsten (Marco pombalino) afgrænsede det område, hvor der måtte dyrkes vin. Verdens ældste demarkerede vindistrikt. Dette monopol var godt for vinen og godt for kongen, men ikke for vinbønderne.

I 1784 frem til 1798 kom der nye portvinshuse til. Smith-Woodhouse 1784, Sandeman 1790, Martinez 1790, Gould Campbell 1797, Dow’s 1798.

I 1815 blev det slået fast af George Sandeman hvor mange liter brandy man skulle komme i en tønde portvin. Han tog 3 fade og tilsatte 1/3, 2/3 og fuld dosis druesprit, de to første fade blev sure og kedelige, mens det tredje udviklede sig storslået, efter vinen var tappet på flaske.

I 1770 lavede man flasker der kunne ligge ned.

I 1813 til 1822 startede nogen af de i dag store huse. Noval 1813, Cockburn’s 1815, Graham 1820, Fonseca 1822.

I 1820 siges i litteraturen at være den første rigtige vintage årgang.

I 1831 ankom Joseph James Forrester. Han skulle havde handlet med vin, men han brugte sin tid med at kortlægge Dourodalen, et stort stykke arbejde som gav ham baron titlen. I 1832 gjorde vinbønderne oprør, de satte ild til kongens lagre og smed mange tønder med vin i Dourofloden.

I 1834 blev handelen med vin stillet frit af Dronning Maria II. Freden varede til 1907, hvor området på ny blev demarkeret. Det blev påbudt at vinen blev fragtet på en bestemt rute og her kommer de smukke fragtsejlbåde Barco Rabelo ind, portvinsklubbens logo.

I 1834 til 1868 kom der igen mange nye huse til. Niepoort 1842, Romariz 1850,
Ferreira 1850, Rozes 1855, calem 1859, Krohn 1865, Dalaforce 1868.

I 1851 ankom svampesygdommen Oidium, der lagde mange vinmarker øde,
fordi mange ikke havde råd til at købe det svovlpulver, der skulle bruges til at bekæmpe sygdommen med. Næppe før produktionen var oppe igen, ankom vinlusen phylloxera og igen lagde mange af vinmarkerne øde.

I 1861 omkom Baron Forrester ved en drukken ulykke på Dourofloden.

I 1880 til 1926 kom Ramus Pinto 1880, Hutcheson 1881, Pocas 1918, Messias 1926.

I 1926 blev det ved lov vedtaget at portvinen skulle lageres og afsendes fra Porto. Men da stort set alle portvinsskipperne havde deres lodges (lagerhuse) i Vila Nova De Gaia Blev byen der ligger på den anden side af Dourofloden gjort til frihavn.

I 1932 blev området igen justeret. Samtidig dannede vinbønderne deres egen organisation CASA DO DOURO. Den fungerer som en fagforening, socialt organ, rådgivende. Formål var at stramme kvalitetskravene og tilrettelægge produktionen.

I 1933 dannede eksportørerne deres organisation ASSOCIAQAO DOS EXPORTADORES DO VINHO DO PORTO.

I 1933 blev Portvinsinstituttet oprettet INSTITUTO DO VINHO DO PORTO, som har til opgave at kontrollere kvaliteten af de portvine der skal sælges. Hvert parti vin skal typegodkendes ved en blindsmagning. Portvinen skal have et certifikat, før vinen må sælges. Instituttet driver to huse SOLAR DO VINHO DO PORTO, her kan man smage alle vine enten et glas eller flaske til butikspris. Casa do Douro og instituttet kontrollere vinmarker og firmaer, at de overholder de krav, der er udstedt. Vinmarkerne kontrolleres efter et bestemt system.

I 1964 den sidste sejlads med de romantiske både Barco Rabelo på grund af, at man skulle til at bygge dæmninger forskellige steder i Douro-dalen.

I 1974 kom nellikerevolutionen

I 1981 kommer der endnu et stort portvinshus til. Churchill’s

I 1982 bliver vinbroderordenen for portvin dannet. ”Confraria do Vinho do Porto” har til formål at udbrede, fremme og fastholde portvinens verdensberømmelse.

I 1986 blev det ved lov vedtaget at man kunne sælge og eksportere portvin direkte fra Dourodalen.

I 1996 den 1/7 indføres forbud mod eksport af bulk (vin i løs vægt)

I 1997 Danmark har det højeste forbrug pr. indbygger af Vintage port, LBV og Tawny med alder.

Kilder der er brugt til denne hjemmeside:

Portvin af Henrik Oldenburg.
Portvinens verden af Godfrey Spence.
Smag & behag, magasin for vin, mad og andre livsglæder.
Vinens forunderlige verden af Anker Tiedemann.
Hæfte fra Ramos-Pinto. Portugal.
Hæfte og brochure fra IVP Portugal.
Hæfte og brochure fra Den Portugisiske Ambassade Handelsrådens kontor.
Portvin Det ottende vidunder af Gitte Hindholm og Karsten Riis Laursen
(Brugsens bøger om vin)
Sotheby’s vinleksikon