DRUESORTER

I Douro-dalen har man sine egen druesorter, som man har brugt gennem århundrede. Faktisk havde man over 100 druesorter at vælge imellem, men lige som markklassifikationen, inddelte man også druesorterne i klasser.

Meget gode blå druer:

Bastardo, Donzelinho Tinto, Mourisco, Tanta Roiz, Tinta Francisca, Tinta Cao, Touriga Francesa, Touriga Nacional.

Gode blå druer:

Cornifesto, Malvasia Preta, Mourisco de Semente, Periquita, Rufete, Samarrinho, Sousao, Tinta Amarela, Tinta da Barca, Tinta Barroca, Tinta Carvalha, Touriga Brasileira.

Gennemsnitlige Blå Druer:

Alvarelhao, Avesso, Casculho, Castela, Coucieira, Moreto, Tinta Bairrada, Tinto Martins Meget gode grønne druer: Donzelinho, Esgana-Cao, Folgosao, Gouveio (Verdelho), Malvasia Fina, Malvasia Rei, Rabigato, viosinho.

Gode grønne druer:

Arinto, Boal, Cercial, Côdega, Malvasia Corada, Moscatel Galego.

Gennemsnitlige grønne druer

Branco sem nome, Fernao Pires, Malvasia Parda, Pederna, Praca, Touriga Branca. For at finde de bedste sorter, startede de to huse Ferreira og Ramus Pinto i 1977 et forsknings program, hvor man tog 10 sorter fra de bedste klasser. Ud fra den forskningen begyndte Ramus Pinto som nogen af de første, at plante druesorterne separat, og ikke hulter til bulter som i gammel dage. På den måde kunne man plukke hver sort, når den havde den rigtige modenhed. På Ramus Pinto's ejendom Quinta da Ervamoira planter man hver druesort for sig.
I 1981 kom deres rapport, ud af de 10 sorter der var med i forsøget, var der især 5 sorter der blev fremhævet. Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinta Barroca og Tinto Cäo.
Da Verdensbanken begyndte et projekt med investeringer i Douro, kunne man kun få Støtte, hvis man plantede disse druesorter.

TOURIGA NACIONAL

anses for at være den bedste af alle portvinsdruerne til at lave Vintage Port. Den giver et høstudbytte på under 1 kg pr. vinstok. Den giver mørke, garve- syrerige og koncentrerede vine, med en intens rig bæraroma.

TOURIGA FRANCESA

giver et høstudbytte, omkring 2 kg pr. vinstok, Det er en god sort til at blande sammen med andre, da den giver god aroma og frugt. Den er lettere i stilen end Touriga Nacional, men den er ikke så respekteret som Barroca og Roriz.

TINTA RORIZ

giver et godt høstudbytte, over 2 kg pr. vinstok. Vinen er interessant på grund af dens mandlighed, pågåenhed og intense aroma. Den giver ikke kraftig farvede vine, men den kraftfulde tannin giver den lang levetid. Tinta Roriz er også kendt som den spanske druesort Tempranillo, som bruges i Rioja.

TINTA BARROCA

giver et godt høstudbytte, over 2 kg pr. vinstok. Det er en hårdfør plante, der ofte plantes på nordvendte skråninger. Den giver kraftig farvede vine med fast struktur og krop, Denne sort modner hurtigere end de andre sorter og den bruges ofte til at blødgøre en blanding, hvis man ønsker en hurtigere moden portvin.

TINTO CÂ

O giver et høstudbytte omkring 1,5 kg pr. vinstok. Den giver karakterfuld og holdbare vine, den har en lysere farve end de andre sorter, den en rigtig god blandingsdrue til portvine der skal kunne lagres længe. Til de hvide port bruges ofte : Malvasia Fina, Rabigato, Gouveio, Viosinho, Donzelinho branco.