COLHEITA

  COLHEITA ( Kuljeita) er portugisisk for vinhøst eller
årgang og betegner en portvin af topkvalitet fra en bestemt høst.
Nogen kalder den for Reserva/Reserve.
Colheita skal være lagret på træfade i min. 7 år,
så vinen får den rigtige nøddeagtige Tawny karakter.
Colheita er en af de få typer, hvor producenten bestemmer hvornår vinen skal tappes
på flasker,derfor skal der indsendes prøver hver 3. år, for at man kan følge vinens udvikling.
Derfor  kan man støde på Colheita, der er mange år gammel.
Noget af det bedste vi i klubben har prøvet indtil nu, er en Krohn fra år 1900 samt Burmeister fra år 1863..
  Når vinen bliver tappet, skal både høstår og tappeår anføres på etiketten.
Der er lige så mange meninger om, hvornår en vin der er tappet skal drikkes,
som der er huse der laver colheita, nogen siger at de skal drikkes samme år, de bliver tappet
. Andre siger, at den godt kan ligge. Men vinen udvikler sig ikke mere, når den først er tappet på flaske.
Ideel til kransekage, nøddekage, tærter med bær fyld.
Gammel Colheita skal drikkes samme dag.
-